Glasunderlägg av ölandssten (2 st)

  • 299 kr

Produkten är tillfälligt slut i lager.

Dela

Handgjorda glasunderlägg i 2-pack av grå öländsk kalksten - en tidlös och vacker detalj i varje hem. Kanterna är fasade och ytan är finslipad och len med vacker lyster. Undersidan har diskreta silikondistanser så att bordet inte repas.

Glasunderläggen kan värmas eller kylas för att behålla värmen/kylan i glaset, eller bara användas som ett vanligt glasunderlägg.

Varje underlägg är unikt så skiftningar i färg och mönster varierar. 

Mått 100 x 100 x 13 mm

Skötselråd
Torka av med fuktig trasa. Om det behövs rengöringsmedel, använd helst såpa som inte skadar stenen.

Kuriosa om ölandsstenen
Ölandsstenen är ca. 500 miljoner år gammal och består av sedimenterad havsbotten och olika organismer från den perioden. Därför kan man ibland se fossiler av små bläckfiskar och andra havslevande djur. Ölandssten har ända sedan medeltiden brutits, bearbetats och skeppats till flera olika länder i världen. 

I Jordhamn på norra Öland finns den så kallade skurkvarnen. I den polerades förr ölandsstenen med skursand. Kvarnen drevs med vinden som ofast blåser här på ön, men det fanns även skurkvarnar som drevs av oxar som gick i ring runt kvarnen i oändliga antal varv. Stenen lastades sedan på småbåtar som roddes ut till skutorna för vidare export ut i världen. Tänk vilket hårt arbete det måste ha varit. Idag finns moderna maskiner för att bryta, lasta och slipa men det är fortfarande ett hantverk att förstå kalkstenen och att kunna skapa vackra ting av den.