Grytunderlägg av svensk filtad ull

  • 130 kr

Produkten är tillfälligt slut i lager.

Dela

Duka fint med grytunderlägg tillverkade av 100 % svensk ull. Ull är isolerande och skyddar ditt bord mot värme och repor. 

Grytunderläggen filtas/tovas för hand till stora flak. Att filta, eller tova som det också kallas, innebär att man först kardar ullen till fluffigt flor som läggs omlott i flera lager. Sedan sprinklas ullen med såpvatten och bearbetas ganska hårdhänt åt olika håll mellan två rullar, ungefär som en mangel. Bearbetningen och såpan gör att de små ullfibrerna hakar fast i varandra och krymper ihop till ett kompakt material, omöjligt att slita isär. När detta är klart stansas varje underlägg ut för hand och plockas rena från eventuella små rester av halm med en speciell nål. Tillverkare är Ullcentrum Öland som sedan många år finns på Norra Öland. Kuriosa: Stansmaskinen är en stor bullrig maskin som tillverkades innan andra världskriget men fungerar ännu och går som tågen gjorde förr.

Det grå grytunderlägget är tillverkat av naturligt grå ull från gotlandsfår (ja, vi har gotlandsfår även på Öland). Skulle du vilja ha en annan färg eller form? Grytunderläggen tillverkas i ca 25 olika färger och ca 60 olika former - allt från katt, får, hjärta, eklöv, blomma, groda, tomte, fisk, fjäril, båtratt och många fler. Hör av dej om du vill ha en särskild färg eller form så ska vi försöka ordna det. 

Mått: 21 cm i diameter med praktiskt hål för upphängning.

Tvättråd: Skölj under rinnande vatten och gnugga lätt på fläcken med lite diskmedel eller såpa. Lägg platt och luftigt på tork.