Ulltvål

  • 129 kr

Produkten är tillfälligt slut i lager.

Dela

Dags att tvätta ullplaggen? Ulltvålen som nu är större än tidigare (150 g istället för 100 g) från Annas Eko är dryg och tvättar rent utan att ullen torkas ut. Tvålen är doftfri och återfettar ullen så att den blir mjuk igen. Vill du ha doft så går det bra att tillsätta några droppar eterisk olja i tvättvattnet. 

Gör så här:

Handtvätt: Häll upp ljummet vatten och låt tvålen ligga i vattnet en stund. Ta upp tvålen och lägg i ullplaggen som ska tvättas. Krama tvätten så att allt blir blött. Stryk lite extra med tvålen på fläckar. Låt ligga i vattnet en kvart. Krama ur och skölj. 

Maskintvätt: Om din tvättmaskin har ett ullprogram så går det utmärkt. Obs! Använd inte fintvättprogrammet. Riv tvålen på rivjärnets fina sida. Det går åt ca 2 msk fluffigt riven tvål till en full maskin. Lägg in tvålrivet direkt i tvättmaskinen, eller lös upp tvålrivet i lite varmt vatten och häll detta i maskinen. 

Fläckar: Blöt fläcken och gnid med tvålen. Gnugga lite försiktigt och låt ligga en stund. Skölj. 

Förvara din tvål på ett luftigt tvålfat så håller den längre.

Innehåll: Förtvålad kokosolja (EKO), Rapsolja (EKO), Lanolin, Ricinolja (EKO), Rosmarinextrakt. 

Vikt: Ca 150 g

Allmänna skötselråd för ullplagg

Ull har en fantastisk förmåga att inte binda smuts och lukt lika hårt som t ex bomull eller syntet. Man brukar säga att ull är självrengörande, men det är ju till en viss gräns förstås. Plagg som luktar illa fräschar du lättast upp genom att vädra länge. Spruta lite vatten med en blomspruta över hela plagget och häng det utomhus så gör de friska vindarna jobbet. 

Får du en fläck så behöver du inte tvätta hela plagget. Blöt fläcken och stryk med ulltvålen över fläcken. Gnugga lite försiktigt, låt ligga en stund och skölj sedan bort tvålen. 

Fläckar av bär, t ex blåbär eller hallon, försvinner oftast helt om man bara doppar fläcken i varmt vatten. Koka upp vatten och låt svalna något till ca 85 grader. Ull tåler hög temperatur utan att filta sej. När man färgar ullgarn så ligger ullen i ett vattenbad med ca 90 grader varmt vatten. Tricket är att inte använda varmt vatten, tvättmedel och gnugga eller röra runt samtidigt. Det är då ullen filtar sej. 

Envisa lukter: Räcker det inte med att vädra ett ullplagg som luktar t ex svett eller rök? Lägg plagget i vatten blandat med ättika. Ättika tar effektivt bort de flesta lukter och kan faktiskt även göra färgerna i plagget klarare. Låt plagget ligga i ättiksvattnet en timme och skölj sedan. Det kommer inte att lukta ättika när plagget har torkat.

Vrid aldrig ur vattnet i ett ullplagg. Maskorna kan dra sej och plagget blir oformligt. Krama ur vattnet i stället. Det går utmärkt att centrifugera ullplagg på högsta varvtalet i maskinen. 

Använd aldrig sköljmedel till ull. Det gör plagget oformligt.  Använd heller inte "vanligt" tvättmedel som torkar ut ullen och gör den skör. 

Lycka till och hör gärna av dej om du har frågor så hjälper vi gärna till!