Nyckelring av grå ölandssten

  • 69 kr

Produkten är tillfälligt slut i lager.

Dela

Var du än är i världen kan du alltid ha en bit av Öland med dej i fickan. Det här är en handgjord nyckelring av grå öländsk kalksten med fasade kanter. 

Varje sten är unik så skiftningar i färg och mönster varierar. 

Kuriosa om ölandsstenen

Ölandsstenen är ca. 500 miljoner år gammal och består av sedimenterad havsbotten och olika organismer från den perioden. Därför kan man ibland se fossiler av små bläckfiskar och andra havslevande djur. Ölandssten har ända sedan medeltiden brutits, bearbetats och skeppats till flera olika länder i världen. 

I Jordhamn på norra Öland finns den så kallade skurkvarnen. I den polerades förr ölandsstenen med skursand. Kvarnen drevs med vinden som oftast blåser här på ön, men det fanns även skurkvarnar som drevs av oxar som gick i ring runt kvarnen i oändliga antal varv. Stenen lastades sedan på småbåtar som roddes ut till skutorna för vidare export ut i världen. Tänk vilket hårt arbete det måste ha varit. Idag finns moderna maskiner för att bryta, lasta och slipa men det är fortfarande ett hantverk att förstå kalkstenen och att kunna skapa vackra ting av den.