Har du precis som vi odlat paprika och undrar vad man ska göra med alla paprikor som mognar nu? Allt brukar ju mogna ungefär samtidigt och det finns en gräns för hur mycket man kan använda till smörgåspålägg och sallad. Här är ett recept till ett tillbehör som är mycket gott till kött, kyckling eller fisk.
Traditionellt så innehåller Ajvar aubergine som ger den där krämiga konsistensen. Vi odlar aubergine, men den är slut för säsongen så vi ersatte aubergine med marinerade kronärtskockor. Det blev sååå gott, och konsistensen blev precis som den ska vara. Vi köper marinerade kronärtskockor från en vän på Gotland som importerar från vår favoritregion i Spanien, men det finns även att köpa andra sorter i de flesta livsmedelsbutikerna.
Smaken blir mild och söt av de ugnsbakade paprikorna. Vill du ha mer hetta så tillsätt chili efter smak.
Ingredienser
- 1 kg Röd paprika
- 120 g Marinerade kronärtskockor
- 3 Vitlöksklyftor
- 0,5 dl Naturell Rapsolja
- 0,5 msk socker
- 0,5 msk salt
- Ev. färsk chili eller chilisås för hetta
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Halvera paprikorna och kärna ur.
- Lägg paprikahalvorna på bakplåtspapper med snittytan nedåt på en plåt och pensla med lite rapsolja.
- Rosta i ugnen ca 25-30 min. Ytan ska bli bränd och skalet skrynkligt.
- Ta ut plåten och stjälp över bakplåtspappret med paprikorna på diskbänken. Täck allt med plastfolie och låt svalna något.
- Dra av skalet på paprikorna. Enklast är att dra av från mitten och ut mot kanterna. Det gör inget om lite skal och brända kanter blir kvar.
- Skala och hacka vitlöken. Svetta vitlöken i en stekpanna med lite olja. Vitlöken ska inte bli bränd.
- Hacka ner kronärtskockorna grovt.
- Hacka paprikan och lägg i en gryta tillsammans med kronärtskockor, vitlök, rapsolja, socker och salt.
- Tillsätt chili om du vill ha en het Ajvar.
- Mixa med stavmixer och koka tills du får en krämig ganska tjock konsistens. Det brukar gå fort. .Smaka av om det behövs mer salt eller mer chili.
- Häll upp i en väl rengjord burk och ställ in i kylen. Hållbarheten är ca en vecka.
Ät och njut av din Ajvar till grillat, ugnsstekt kött, kyckling eller fisk.
/Annsofie
Ps. Om du vill göra din Ajvar med aubergine i stället för marinerade kronärtskockor så halverar du en auberginen och rostar i ugnen tillsammans med paprikan.