Om ossVi som driver Ölands Gårdsbutik heter Annsofie och Nicklas och vi bor på Öland. Butiken finns än så länge bara som en e-handel, men sommaren 2020 öppnar vi en sommarbutik på Backagården i Glömminge på mellersta Öland. I sommarbutiken kommer vi att erbjuda en del egenproducerade produkter som vi inte har i webbutiken. 

Adress till sommarbutiken: Glömminge Backagården 3, 386 95 Färjestaden. (Bakom skolan i Glömminge)

Vi har förstått att turister som varit här vill kunna köpa hem den där goda rapsoljan som de åt i sommarstugan, eller ullsulorna som de aldrig köpte när de var här (då var det ju sommar och 30 grader varmt, vem tänker på vinterkylan då? Det finns så många skickliga mathantverkare och andra producenter här på vår fina ö som vi tror att fler vill ta del av. Därför startade vi vår e-handel och skickar nu varor från flera olika öländska producenter till hela Sverige. 


Vi är intresserade av mat och vin och tycker om att göra mat från grunden av bra råvaror. Vi gör vår egen ost, korv, vinäger, syrade grönsaker, rökt fisk och kött, must, cider, vin, öl, chutney, och annat för vårt eget husbehov. Allt ska gå så fort i vårt samhälle idag, så det är en särskild njutning att t ex göra en ost eller en vinäger som man inte får äta förrän 1 år senare. Och smaken - SMAKEN! - den går inte att jämföra med det snabbproducerade man kan köpa i sin lokala mataffär. 

Vi har ett långsiktigt mål att kunna erbjuda vårt eget vin och öl i framtiden. I april 2018 planterade vi 1000 vinstockar på en stenig åkerplätt på sydöstra Öland. En vacker plats med utsikt över havet och det öppna landskapet där ovanliga fåglar och vilt gör vinstockarna sällskap. När vinstockarna har växt till sej börjar vi experimentera med att ta fram ett rött vin sprunget ur den Öländska kalk- och mineralrika jorden. Våra favoritviner är från Prioratområdet i Spanien, men det finns redan skickliga vinmakare på Öland som gör riktigt bra viner. Håks Gård i söder, Wannborga på mellersta Öland och Horns Vingård i norr, så visst går det att framställa vin på Öland. Vi har även planterat några olika humlesorter på långa störar för att tillverka hantverksöl. Ölbryggning har varit Nicklas hobby länge och han är riktigt skicklig. Vi hoppas på att gårdsförsäljning av vin och öl blir tillåtet inom en snar framtid.

Har du frågor så kontakta oss gärna! Vi är inte alltid tillgängliga på telefon (vi jobbar troligtvis hårt i vingården eller i odlingarna där mottagningen är dålig...) men skicka ett mail till hej@olandsgardsbutik.se så svarar vi så snart vi kan!

Varma hälsningar

Annsofie och Nicklas