Om ossVi som driver Ölands Gårdsbutik heter Annsofie och Nicklas och vi bor på Öland. Butiken är en e-handel, men sommaren 2020 öppnade vi en sommarbutik på anrika Backagården i Glömminge på mellersta Öland - en gammal vacker ölandsgård med den rätta charmen. Höst och vinter har vi ett mindre sortiment på Backagården, och till jul fina julerbjudanden som kan passa till julklappar. Här finns även ett mysigt vegocafé med ekologiskt hembakat, mat lagad från grunden och unikt handgjort glas av den öländska glaskonstnären Robert Oldergarden. Backagården är i ett spännande skede av utveckling med planer på hantverksbageri, konstgalleri och försäljning av ekologiska grönsaker och växter för din egen odling. 

Adress till sommarbutiken: Glömminge Backagården 3, 386 95 Färjestaden. (Bakom skolan i Glömminge)

Vi har förstått att turister som varit på Öland vill kunna köpa hem den där goda rapsoljan som de åt i sommarstugan, eller ullsulorna som de aldrig köpte när de var här (då var det ju sommar och 30 grader varmt, vem tänker på vinterkylan då?) Det finns så många skickliga mathantverkare och andra producenter här på vår fina ö som fler människor vill ta del av. Därför startade vi vår e-handel och skickar nu varor till hela Sverige och en del även utomlands. 


Vi är intresserade av mat och vin och tycker om att laga mat från grunden av bra råvaror. Vi gör vår egen ost, korv, vinäger, syrade grönsaker, rökt fisk, must, cider, vin, öl, chutney, och annat för vårt eget husbehov. Det är en särskild njutning att t ex göra en ost eller en vinäger som ska mogna och som man inte får äta förrän 1 år senare. Och smaken - SMAKEN! - den går inte att jämföra med det snabbproducerade man kan köpa i affären. 

Vi har ett långsiktigt mål att kunna erbjuda vårt eget vin och öl i framtiden. I april 2018 planterade vi 1000 vinstockar på en stenig åkerplätt på sydöstra Öland. En vacker plats med utsikt över havet och det öppna landskapet där ovanliga fåglar och vilt gör vinstockarna sällskap. När vinstockarna har växt till sej börjar vi experimentera med att ta fram ett rött vin sprunget ur den Öländska kalk- och mineralrika jorden. Våra favoritviner är från Prioratområdet i Spanien, men det finns redan skickliga vinmakare på Öland som gör riktigt bra viner. Håks Gård i söder, Wannborga på mellersta Öland och Horns Vingård i norr, så visst går det att framställa vin på Öland. Vi har även planterat några olika humlesorter på långa störar för att tillverka hantverksöl. Ölbryggning har varit Nicklas hobby länge och han är riktigt skicklig. Vi hoppas på att gårdsförsäljning av vin och öl blir tillåtet inom en snar framtid.

Har du frågor så kontakta oss gärna! Vi är inte alltid tillgängliga på telefon (vi jobbar troligtvis hårt i vingården eller i odlingarna där mottagningen är dålig...) men skicka ett mail till [email protected] så svarar vi så snart vi kan!

Varma hälsningar

Annsofie och Nicklas