Svårigheterna med det perfekta surdegsbrödet

|29/11, 2021

Svårigheterna med det perfekta surdegsbrödet

Har du liksom jag bakat surdegsbröd med varierande resultat? "Varierande resultat" är egentligen inte en rättvis beskrivning för min del, för det har faktiskt aldrig blivit sådär perfekt segt och vackert som jag vill ha det. Visst har det blivit gott, men inte som de surdegsbröd som jag har köpt hos professionella bagare. 

Ska det verkligen vara så förbaskat svårt egentligen? Jag har tittat på massor av recept som lovar det perfekta brödet, men saknar viktig information för en nybörjare. T ex hur länge ska degen knådas, eller kanske inte knådas alls som vissa recept föreslår? Hur ska degen se ut när den är färdig? Hur ska den kännas? Så många frågor och jag antar att det är som att göra öländska kroppkakor - det går inte att följa ett recept rakt av utan man måste ha känslan i händerna. En utmaning som jag nu är beredd att ta!

Nu när vi är återförsäljare för Isgärde Kvarns stenmalda mjöl så vill jag verkligen lära mej att baka det perfekta surdegsbrödet och dela med mej av ett tydligt recept som fungerar. 

För några dagar sedan började jag med att göra en surdegsgrund (igen.... vet inte hur många gånger jag har gjort det med olika sortes mjöl men det slutar med att jag slänger allt). Den här gången lyckades det och just nu står själva bröddegen på en första jäsning. Resultatet med det färdiga brödet får jag återkomma med, men för er som vill hänga med och sätta igång så börjar vi med surdegsgrunden. Det är surdegsgrunden som man använder istället för vanlig jäst och som gör brödet till ett äkta surdegsbröd. Det tar några dagar att göra surdegsgrunden för första gången men sedan sparas den i kylen till nästa bakning och kan hållas vid liv i genarationer. Så här gjorde jag:

Surdegsgrund

Dag 1:

1 dl kallt vatten
0,5 dl Ölandsvete
0,5 dl Rågmjöl
1 msk Honung

Diska en glasburk som rymmer ca 7 dl och skölj efteråt både burk och lock med kokande vatten.

Vispa ihop ingredienserna i burken med en gaffel. Det ska nu bli som en lite för tjock pannkakssmet.

Lägg på locket utan att skruva på det (luft ska både kunna komma in och ut ur burken nu).

Ställ burken i en djup tallrik och förvara i skåpet ovanför kylskåpet där det är lite varmare än rumstemperatur. 

Dag 2

Fyll på med 1 dl vatten, 0,5 dl Ölandsvete och 0,5 dl Rågmjöl (jag la in en påminnelse i mobilen för att inte glömma bort burken som inte står synligt!)

Det kan redan nu ha bildats bubblor i smeten och det är bara bra. I mitt fall så hade det bubblat över kanten, så den djupa tallriken var bra att ha. Har det inte börjat bubbla så kommer det säkert i morgon.

Dag 3

Fyll på med 1 dl vatten, 0,5 dl Ölandsvete och 0,5 dl Rågmjöl

Dag 4

Nu bör surdegsgrunden vara lite bubblig och klar att börja baka med. Doften ska vara aromatiskt söt och lite syrlig. Rör om lite i smeten och låt ytan stanna. Om du nu ser små bubblor, eller att smeten liksom rör sej lite på ytan så är den klar. Annars upprepa vatten och mjöl som tidigare en dag till.

Just nu har jag blandat surdegsgrunden med mjöl, vatten och salt och den har börjat jäsa så smått. Snart ska den ska vikas och pysslas med några gånger och sedan in i kylen för kalljäsning över natten. Hoppas att det blir bra så återkommer jag med fler instruktioner för själva brödbaket och recept om det fungerar som jag vill.