Fisk- & Skaldjursgryta med saffran och aioli

|13/04, 2020

Fisk- & Skaldjursgryta med saffran och aioli

Den här grytan passar både till vardag och festmiddag. Vackert gul och fin smak av saffran, vitlök och skaldjur. Receptet är lagom för 4 personer.

Ingredienser

  • 800 g Torskfilé/laxfilé
  • 1 liten Gul lök
  • 1/2 Purjolök
  • 2 Vitlöksklyftor
  • 2 pkt Saffran
  • 2 tsk Timjan
  • 2 tsk Basilika
  • 3 dl Vitt vin, torrt
  • Fisk- eller skaldjursfond
  • 2 dl Vispgrädde
  • 1 dl Creme Fraiche
  • 1,5 dl Vatten
  • 2 tsk Tomatpuré
  • 200 g Räkor med skal
  • 1/2 nät Blåmusslor
  • Citron - saften från en 1/2 citron och rivet skal
  • Persilja
  • Smör att steka i, salt och svartpeppar efter smak.

Så här gör du din egen aioli

Aioli är enkelt att göra och blir så mycket godare än färdigköpt.

  • 3 Äggulor (rumstempererade)
  • 3 dl Neutral rapsolja (rumstempererad)
  • 2 msk koncentrerad vitvinsvinäger
  • 2 - 3 Vitlöksklyftor
  • Salt och vitpeppar efter smak

För att aiolin inte ska skära sej är det viktigt att alla ingredienser har samma temperatur. Sätt fram ägg och olja på köksbänken någon timme innan du börjar, eller om du glömmer det, knäck äggen och låt gulorna ligga i skålen ett tag så de inte är kylskåpskalla.

Börja med att vispa äggulorna ett par minuter på högsta hastigheten tills det tjocknar. Fortsätt vispa och droppa i oljan försiktigt i början och fortsätt sedan hälla en jämn liten stråle till oljan är slut.

Pressa i vitlöken och smaka av med vitvinsvinäger, salt och vitpeppar.

Gör fisk- och skaldjursgrytan så här:

Tina fisken och skär i lagom stora munsbitar innan den är helt tinad.

Skölj och rensa blåmusslorna från sjögräsrester. Släng alla musslor som är skadade.

Hacka lök, purjolök och vitlök fint och bryn i grytan i en stor klick smör. Löken ska inte ta färg, bara bli lite genomskinlig.

Tillsätt saffran, kryddor, vin, fond, grädde, creme fraiche, vatten och tomatpuré. Koka upp och låt stå och puttra på lite lägre värme ca 10-15 min.

Öka värmen och lägg i fiskbitarna. Nu ska det inte koka, bara sjuda, så håll koll på värmen. När fisken är klar (det tar bara några minuter), tillsätt rivet citronskal och citronsaften. Rör om försiktigt och smaka av om du behöver mer salt eller andra kryddor.

Lägg i blåmusslorna och sätt på locket på grytan. Håll koll så att det inte kokar. Efter några minuter är musslorna också klara. Finns det musslor som inte har öppnat sej så släng dem.

Tillsätt räkorna och finhackad persilja. Klart för servering!

Servera skaldjursgrytan med en rejäl klick aioli, ett gott surdegsbröd och ett torrt vitt vin.

Smaklig måltid!

Annsofie

PS. När bilden togs hade jag tydligen glömt att lägga i räkorna :)