Fläderblomssaft

|4/05, 2020

Fläderblomssaft

När flädern blommar ger vi oss ut och plockar! Fläderblomssaft är nog den somrigaste drickan jag vet, så vi gör en stor sats varje år och fryser in. Saften kan drickas som saft men blir även god i en bål eller en drink. Lite förrädisk är den för spritsmaken försvinner så var försiktig med drickandet.

Det finns många olika recept på flädersaft men det är enkelt att göra och det är en riktigt fräsch törstsläckare!

Plocka rätt fläderblommor. Det finns tre sorter, den "äkta" flädern, druvfläder och sommarfläder. Den äkta (som du ska använda) har vita eller svagt gula blommor. Blomklasen är flat så att man kan ställa den platt upp- och ner. Doften är stark och sötaktig. Druvfläder växer som en klase vindruvor och kan inte ställas upp- och ner. Sommarfläder har röda ståndarknoppar. Googla på bilder så ser du att du plockar rätt sort.

Här kommer vårt recept:

  • 60 blomklasar Äkta fläderblommor
  • 8 Citroner
  • 3 liter Vatten
  • 3 kg Socker
  • 100 g Citronsyra
  • Ev. Atamon om du inte vill frysa saften

Gör så här

  • Skala av det gula på citronerna med en potatisskalare. Spara detta.
  • Skala av det vita "mellanlagret" och släng (alla gör inte såhär, men jag tycker att det vita ger en beska i saften så jag slänger det)
  • Skiva fruktköttet.
  • Koka upp vatten, det gula skalet, citronköttet, socker och citronsyra.
  • Häll i blommorna.
  • Blanda runt och pressa ner blommorna med hjälp av en tallrik och en tyngd. Blommorna ska helst inte sticka upp över vattenytan.
  • Låt stå svalt 3-4 dagar. Kolla då och då så att inga blommor sticker upp ovanför vattenytan. Blanda i så fall runt och pressa ner igen, annars kan det börja mögla.
  • Sila av och frys in i lagom stora förpackningar, t ex diskade mjölkförpackningar som du tejpar i toppen. Förvara förpackningarna stående i frysen, annars rinner saften ut och det blir kladdigt i frysen (saften fryser inte som is utan blir trögflytande).

Om du inte vill frysa in saften kan du tillsätta Atamon enligt anvisningarna på flaskan. Detta görs efter att du har silat av saften. Koka upp saften igen och tillsätt Atamon. Häll upp på flaskor så håller det länge.

Fläderblomssaft är sommarsmak för mej sedan jag var barn och den dricker jag trots att den säkert är väldigt onyttig med allt socker. Att ta ett glas fläderblomssaft mitt i vintern får mej direkt tillbaka till sommaren!

Lycka till och tagga gärna @olandsgardsbutik på sociala medier om du gör saft!

/Annsofie