Tänk dej att det doftar nybakat redan till frukost - utan att du behöver gå upp tidigt för att baka och vänta på jäsning. Här hemma knådar vi degen och formar frallorna på kvällen och låter det jäsa i kylskåpet under natten. På morgonen är allt klart för gräddning i ugnen! Ett kalljäst bröd blir mer smakrikt så det här vill vi verkligen rekommendera alla att prova. Är det stressigt på vardagsmorgnarna så prova i alla fall till helgen, det är livskvalité att njuta av både doft och smak av nybakat!
Vi bakar med osiktat ölandsvete och rågmjöl från Isgärde Kvarn som ligger bara 20 minuter från oss. Susanne som driver kvarnen odlar ekologiskt (KRAV-märkt). Susanne sår, skördar och maler allt mjöl själv på sin gamla vackra ölandsgård i den pittoreska byn Isgärde på mellersta Öland. Osiktat Ölandsvete har extra hög proteinhalt och ska vara skonsamt mot människor som är känsliga för gluten. Vi är inte glutenintoleranta i vårt hem så vi kan inte svara på hur det är med det, men gott blir det i alla fall.
Så här gör vi våra kalljästa frukostbröd:
Ingredienser till 16 frallor:
25 g jäst (1/2 paket)
5 dl kallt vatten
1 msk ljus sirap eller honung
1 tsk salt
6 dl ölandsvetemjöl
3 dl rågmjöl
Brödkryddor (anis, fänkål, kummin)
Flingsalt och rostade rapsfrön till garnering
Gör så här kvällen innan:
- Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Rör om tills jästen har löst upp sej.
- Blanda i sirap/honung och mjölet lite i taget och knåda till en smidig deg.
- Tillsätt salt och brödkryddor och knåda en stund till.
- Jäs degen i rumstemperatur ca 1 timme, det är inte så noga med tiden.
- Lägg bakplåtspapper på en plåt och strö lite flingsalt ovanpå (för att bröden ska få lite salt även på underdelen)
- Rulla degen avlång utan att knåda degen. Skär med en degskrapa ut 16 bitar. Vrid varje bit ett par varv på längden och lägg på plåten. Det blir bäst med två plåtar till det här receptet.
- Blöt två kökshanddukar och vrid ur. Lägg handdukarna över frukostbröden.
- Sätt in i kylskåpet för kalljäsning. God natt och sov gott!
Gör så här morgonen efter:
- Sätt på ugnen på 225 grader.
- Ta ut plåtarna från kylskåpet och ställ på bänken i rumstemperatur i ca 20-30 minuter så att bröden blir rumstempererade. Under tiden fixar du kaffe, te och dukar upp med resten som ska serveras till frukosten.
- Pensla bröden med vatten och strö över lite rågmjöl, flingsalt och rostade rapsfrön.
- Grädda i mitten av ugnen 12-15 minuter.
Ät och njut av nybakat med ditt favoritpålägg. Ost och marmelad? Salami och brieost? Eller något annat? Blir det bröd över så går det bra att frysa.
/Annsofie