Baka lussekatter med stenmalet quarnavetemjöl och rapsolja smaksatt med saffran och apelsin. Jag använder rapsoljan för smaken och för att bullarna blir lite saftigare. Du kan även baka med hälften smör och hälften rapsolja, men minska i så fall saltet till hälften.
Quarnavetemjölet är ett siktat vitt mjöl med extremt hög proteinhalt, fibrer, vitaminer och mineraler som jäser fina höga bullar och matbröd. Smaken är lite mer robust än om man bakar med "vanligt industriframställt vetemjöl", lite mer som när man bakade för i tiden skulle man kunna säga.
När jag var barn på 70-talet följde jag ibland med min mormor till mjölnaren som drev kvarnen i den lilla byn i Småland där mina morföräldrar bodde. Jag minns precis de här lite grövre och mer smakrika bröden och bullarna som mormor bakade. Så, trots att lussebullar inte räknas som hälsokost direkt så blir de ändå nyttigare, mer näringsrikt och mer mättande med quarnavetemjölet som är en gammal kulturvetesort. Nu bor jag ju på Öland sedan många år och har bara några kilometer till Isgärde Kvarn som maler mjölet som jag bakar på och säljer i webbutiken.
Ingredienser till 24 lussekatter:
5 dl Mjölk
2 dl Rapsolja Saffran & Apelsin
2 dl Socker
2 påsar Saffran
50 g Jäst
14 dl (840 g) Quarnavete
4 krm Salt
Russin till garnering (läggs i blöt helst ett dygn innan bakning)
1 Ägg för pensling
Gör så här:
Russin torkar ut lussekatterna, så om du har möjlighet så lägg russinen i en skål med vatten ett dygn innan du ska baka. Hinner du inte det så blötlägg dem innan du börjar baka så blir det bättre än att inte blötlägga dem alls.
Lägg jäst och socker i degbunken. Jästen löser sej lättare när den ligger i socker en stund.
Värm mjölk, saffran och rapsolja till 37 grader (skaka flaskan med rapsolja först). Det här blir degspadet.
Tillsätt först lite av degspadet i degbunken och rör tills jästen är helt upplöst.
Väg upp mjölet på en hushållsvåg. Om du inte har en våg så mät upp mjölet väldigt luftigt i decilitermåttet. Om mjölet är för kompakt när du skopar upp det så blir det för mycket och lussekatterna blir torra.
Tillsätt resten av degspadet, saltet och lite i taget av mjölet.
Knåda i maskin ca 5 min eller för hand ca 10 min.
Jäs degen under en handduk ca 45 minuter på en dragfri plats.
Tryck en liten fördjupning i degen med fingret. Om fördjupningen blir kvar utan att vilja fyllas upp igen så behöver degen jäsa en stund till. Har du kallt i köket tar jäsningen lite längre tid.
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär 24 bitar av degen.
Rulla varje bit till en ca 35 cm lång korv och forma lussekatterna.
Lägg lussekatterna på bakplåtar med bakplåtspapper.
Tryck ner russinen djupt, ända ner till plåten.
Låt jäsa igen under en handduk ca 30-45 minuter.
Pensla med ett uppvispat ägg.
Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i 7-10 minuter tills de har fått fin färg.
Låt lussekatterna svalna på galler under en handduk.
Förvara i plastpåse eller frys in det som inte ska ätas samma dag.