Pasta med gremolata, zuccini och tomatsås

|13/08, 2024

Pasta med gremolata, zuccini och tomatsås

Den här pastan blev succé en sen kväll när vi inte hade planerat för någon middag och bara "körde på med vad vi har". Jag hade kokt gul tomatsås hela dagen och det blev lite över. Vad har vi mer hemma? Ja, det är skördetid så jag gick ut och plockade en fin italiensk zuccini, persilja, basilika, chili, en gul lök och vitlök. Resten fanns i kylen. Den här middagen går ganska snabbt att fixa och vi blev överraskade över hur gott det blev.

Gremolatan innehåller ganska mycket vitlök, så det behövs inte mer vitlök i zuccinifräset. Vi toppade med lite parmaskinka men det går lika bra utan för en helt vegetarisk/vegansk rätt.

Här kommer recept för 4 pers:

  • 1 zuccini, ca 200 g
  • 1 gul lök
  • 1 flaska röd eller gul tomatsås
  • 1 dl pastavatten
  • Salt
  • Svartpeppar, gärna färskmalen
  • Finskuren färsk chili eller 1 krm chilipulver
  • 150 g riven parmesan
  • Parmaskinka eller annan lufttorkad skinka.
  • 280 g pasta (torr vikt)

Gemolata:

  • 1 stort knippe persilja
  • 1 mindre knippe basilika
  • 3-4 Vitlöksklyftor
  • 0,5 dl olivolja
  • Citroncest från en citron
  • Salt

Gör så här:

  • Börja med gremolatan: Mortla lätt hackad persilja, basilika, olivolja och pressad vitlök. Blanda i citroncesten och smaka av med lite salt.
  • Koka upp pastavattnet och häll i rikligt med salt.
  • Finhacka gul lök och tärna zuccinin. Fräs i stekpannan med olivolja tills zuccinin får lite färg. Tillsätt salt, peppar och lite chili efter smak.
  • Blanda i tomatsåsen och sänk värmen till lägsta nivån.
  • Koka pastan enligt anvisning på paketet men den ska inte bli för mjuk utan ha lite tuggmotstånd kvar.
  • Riv parmesan.
  • Sila av pastan i ett durkslag men spara en kopp pastavatten.
  • Häll pastan pannan med zuccinisåsen. Fräs en stund och tillsätt lite av pastavattnet. Det ska bli krämigt men inte vattnigt. Det här ska gå ganska fort så inte pastan blir överkokt.
  • Dra pannan från plattan, tillsätt gremolatan och blanda ordentligt.
  • Lägg upp på tallrikar och toppa med riven parmesan, lufttorkad skinka och några basilikablad.
  • Ringla en god olivolja och några varv på pepparkvarnen på varje tallrik. Ät direkt.

Smaklig måltid!

/Annsofie