Rådjursgryta med örtkryddor

|12/02, 2020

Rådjursgryta med örtkryddor

Nicklas är jägare och har till min glädje fyllt frysen även i år. Rådjuren som skjuts i januari smakar bäst och här kommer ett av våra favoritrecept på rådjursgryta.

På norra Öland finns gott om rådjur och där jagar min man tillsammans med våra två hundar, en Basset och en liten blandrastik som har gener från tysk jaktterierr, dansk-svensk gårdshund och tax i sej. Ja, de jobbar som ett team och det är en fröjd att se hur hundarna samarbetar i skogen. När det är jakt blir hundarna plötsligt väldigt lydiga och lyhörda på ett sätt som jag inte känner igen från vårt vanliga vardagsliv.

Eller, egentligen är det bara vår ena hund, Basseten Larsson, som är en bra jakthund. Lilla blandrastiken Selma tycker mest att det är spännande att springa i skogen men hon är lite pimpinett. Hon går gärna RUNT en vattenpöl och är det lite regnigt eller blåsigt så vill hon gärna krypa in under jackan på Nicklas istället för att jaga. Bara nosen sticker upp så hon har koll på vad som händer. Men hon är en kärleksfull och älskad hund som ger oss så mycket glädje så hon måste inte jaga om hon inte vill. Larsson däremot tvekar inte en sekund att kasta sej i iskalla bäckar om han känner vittringen av rådjur.

Ikväll lagar jag rådjursgryta med öländska örtkryddor. Vi har flera varianter på rådjursgryta. Nicklas lagar oftast en variant med hetta från chili och utan grädde. Jag brukar ha i grädde och grönmögelost. Vi använder inte några recept, det viktigaste är att ösa på med kryddor man tycker om och att grytan ska koka länge, flera timmar. Och innan själva tillagningen är det viktigt att köttet hängmöras i 40 dygnsgrader eller mer beroende på temperatur. Det gör köttet mört och fint i smaken. Gör en rejäl sats när du ändå lagar, det blir bara godare dagen efter och det går utmärkt att frysa in till matlådor.

Grundrecept på Annsofies rådjursgryta

  • 800 g grytbitar av rådjur
  • 2 gula lökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 3 lagerblad
  • Chili
  • Fond (vilt-, kalv- eller oxfond)
  • Rött vin (slösa inte bort dyrt vin i grytan, jag brukar använda Ecologica)
  • Örtkryddor, Öländsk Örtblandning
  • Grönmögelost, 200 g men gärna mer
  • Purjolök
  • Persilja
  • Grädde
  • Smör
  • Soya, Mrs Cheng´s Mushroom Soy
  • Svartpeppar
  • Maizena redning

(Förslag till tillbehör finns längre ner)


Gör så här:

  • Bryn grytbitarna snabbt i smör så att de får en stekyta.
  • Sänk värmen och bryn grovt skurna bitar av lök och finhackad vitlök i smör tills det blir genomskinliga (inte bruna). Vill du ha lite hetta så finhacka en bit chili och låt den svettas med löken.
  • Lägg kött, lökblandningen och lagerblad i grytan och ös på ordentligt med örtkryddor.
  • Blanda ut fonden i vatten. Häll på fond och rött vin så att det täcker köttet och lite till (ungefär 2/3 fond 1/3 vin).
  • Låt det koka upp och sänk sedan värmen. Lägg på locket och låt det stå och koka på låg värme i minst 4 timmar. Häll upp ett glas rött vin till dej själv, rör runt i grytan då och då och njut av dofterna som sprids i köket.
  • När du inte kan vänta längre, smula ner grönmögelosten och häll i en oförskämd mängd grädde. Smaka av med svartpeppar och svampsoya som ger både fin färg och sälta.
  • Koka upp igen och sänk sedan värmen. På med locket och låt grädden och osten göra sitt ca 20 min.
  • Skär purjolöken i ca 2 cm breda bitar och lägg ner i grytan. Red med maizena redning. Rör om och låt stå en stund medan du dukar bordet.
  • Sist strör du över generöst med persilja.

Förslag till tillbehör

Ugnsrostade rotsaker med örtkryddor och tzatziki. Eftersom den här rådjursgrytan är ganska mäktig med all grädde så passar det bra med något syrligt och fräscht som t ex syrad vitkål eller picklad rödlök och blandad sallad med syrlig dressing på olja och vinäger, t ex ramslöksolja.

Som jag skrev innan så följer vi inte recept. Ibland åker det i lite morötter, paprika eller svamp också. Ta vad du har hemma och lita på magkänslan.

Smaklig måltid!

Annsofie