Sparrissoppa

|2/06, 2023

Sparrissoppa

Sparris - denna ståtliga läckra vårprimör som fullkomligen sprutar upp ur jorden ända fram till midsommar! Vi odlar ekologisk sparris nära havet på sydöstra Öland. Det är inte alla sparrisar som blir raka och perfekta som de man ser i matbutikerna. En och annan blir krokig eller ser lite tilltufsad ut men de är precis lika goda. Om vi inte hinner plocka på några dagar så blir de snabbt långa och rangliga och toppen börjar gå i blom. De är ändå lika goda. Vi brukar göra sparrissoppa på de mindre perfekta exemplaren. Servera antingen som förrätt eller som en lagom mättande lunch med ett gott matbröd.

Ingredienser (4-6 pers)

500 g Sparris
4 Charlottenlökar
1 msk Smör
5 dl Vispgrädde
2 dl Vitt torrt vin
4 dl Charlottenlöksfond eller (utspädd)
Salt
Svartpeppar
Rapsolja Citrongräs, några droppar per tallrik.
Bröd till servering.


Gör så här:

Skär av topparna och lägg åt sidan för garnering.

Skär stjälkarna i ca 1 cm långa bitar, det är inte så noga. 

Koka upp fonden. Tillsätt sparrisbitarna (inte topparna) och koka ca 1,5 minut.

Sila av i durkslag men spara fonden.

Hacka löken och svetta den i en stor gryta med smör tills löken blir glansig.

Tillsätt vin, grädde och fonden i lökgrytan.

Koka upp, sedan sjud på svag värme ett par minuter.

Tillsätt sparrisen (inte topparna) och sjud en minut.

Mixa soppan med mixerstav.

Om soppan blir för tjock, tillsätt lite vatten.

Smaka av med salt och svartpeppar.

Häll upp soppan i tallrikar och dekorera med sparristopparna. Droppa försiktigt lite citrongräsolja i varje tallrik. Citrongräsoljan är kraftig i smaken, så håll en tumme för hålet så det inte blir för mycket.

Servera med ett gott bröd och njut!

Ps. Odlar du sparris och får rangliga exemplar där toppen blir spretig och börjar gå i blom? De topparna är faktiskt extra goda och frasiga att smörsteka! Stjälkarna kan du hacka upp frysa in. Vi brukar lägga topparna för sej så man har till dekoration när det vankas sparrissoppa på den frysts sparrisen.

PS igen: Inom kort kommer vi att erbjuda våra kunder att beställa färsk Ölandssparris i webbutiken. Vi har skickat till ett antal testpersoner med både Postnord och DHL. Sparrisen har varit pigg och fräsch när den når mottagaren så håll utkik om du är intresserad!