Historien bakom Tages Julsenap

|17/11, 2023

Historien bakom Tages Julsenap

Att göra en riktigt god senap visade sej inte vara så enkelt. Mina första försök blev antingen beska eller för skarpa och helt utan balans i smaken. 

Nyligen visade det sej att min mans morfar Tage gjorde en uppskattad senap till varje jul. Den var sötstark och gjordes endast till jul. Tage föddes 1912 i Frösslunda på sydöstra Öland, och där blev han sedan lantbrukare med sin fru Lisa och deras 8 barn. Min svärmor Elisabeth som är en av Tages döttrar berättar: 

"Far köpte alltid torkad långa till jul och la sedan in den själv i lut. Han gjorde också senapen till skinkan och alltid en egengjord julsnaps. Julgranen fick inte tas in förrän på julaftons morgon. Mor Lisa städade hela natten o lyssnade under tiden på radioprogrammet "Endast mamma är vaken" som sändes kvällen innan julafton." 

Jag anar att det var mor Lisa som stod för hushållets bestyr hela året, men just inför jul hade far Tage sina bestämda bidrag till julbordet. Det var ju många barn i hemmet så de kunde inte vänta sej så värst dyra julklappar. Elisabet fick ett år en docka som kunde blunda, och den dockan har hon kvar, välbevarad än i dag. Inget slit-och-släng på den tiden.

Nu när Elisabet (min svärmor) provsmakade mitt försök att efterlikna Tages julsenap utbrast hon "Ååå, det smakar precis som pappas julsenap!" Jag anade en tår i ögat och vi pratade om minnen av hur jularna var på Öland förr. Nu är Tage borta sedan många år, men det känns fint att föra vidare ett uppskattat familjerecept. 

Vi tillverkar senapen hantverksmässigt i liten upplaga och kan endast köpas hos oss. Här kan du beställa Tages Julsenap. 

GOD JUL!

/Annsofie och Nicklas