Tomatpaj med färska örtkryddor

|9/04, 2020

Tomatpaj med färska örtkryddor

Tomatplantorna dignar av tomater varje år. Vi försöker komma på så många rätter som möjligt där vi kan använda tomaterna när de är som bäst. Den här pajen blev vi extra nöjda med. Det blir fint om du har tomater i olika färger och storlekar.

Ingredienser

Pajdeg

• 3 dl vetemjöl

• 125 g smör, rumsvarmt

• 2 msk kallt vatten

• 2 tsk örtkryddor, t ex Örtagårdsblandning

• En nypa salt

Fyllning

• 1 gul lök

• 4 klyftor vitlök

• 600 g tomater, gärna olika sorter och färger

• 200 g parmesan

• Ett rejält knippe av blandade färska örtkryddor, t ex timjan, rosmarin, basilika, oregano och persilja.

• 3 ägg

• 3 dl grädde

• Salt och svartpeppar

Gör så här

• Knåda ihop pajdegen och lägg in i kylskåpet en halvtimme.

• Sätt ugnen på 225 grader.

• Kavla eller tryck ut degen i en smord pajform med höga kanter.

• Förgrädda pajskalet 10 min och ta ut den ur ugnen.

• Sänk ugnstemperaturen till 175 grader.

• Skiva tomater och lök och hacka örtkryddorna. Spara några fina blad basilika som dekoration.

• Riv parmesanosten.

• Vispa ihop ägg och grädde.

• Pressa vitlöken i äggstanningen. Salta och peppra.

• Om du glömde sänka värmen i ugnen till 175 grader så gör det nu :)

• Fyll pajskalet med tomater, lök, parmesan och örtkryddor. Salta och peppra.

• Häll över äggstanningen.

• Grädda i ugnen ca 40 - 45 min eller tills äggstanningen har stelnat.

• Låt pajen svalna en stund och dekorera med basilikablad.

Servera med sallad och en fräsch yoghurtsås som du blandar ihop med antingen vitlök eller lite fransk senap.

Smaklig måltid!

/Annsofie