Baka spröda goda fröknäcke med flera öländska ekologiska ingredienser. Grundreceptet är från Isgärde Kvarn som producerar ärtmjölet men jag har bytt ut linfrön mot rostade rapsfrön. Alla länkade ingredienser finns att köpa i vår webbutik.
Förknäcket är fritt från både gluten och laktos.
Du kan antingen baka ut smeten över hela plåten och sedan bryta bitar. Det går snabbt och är det klassiska sättet att baka fröknäcke. Eller så kan du forma små kex. Det är lite pilligare att göra kexen, men beskrivningen finns längre ner i detta inlägget.
Ingredienser
2 dl Ärtmjöl
0,5 dl Pumpafrön
0,5 dl Solrosfrön
0,5 dl Rostade rapsfrön
1 dl Sesamfrön
0,5 dl Naturell Rapsolja
2,5 dl Kokande vatten
Flingsalt
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Koka upp vattnet.
Blanda alla ingredienser utom flingsalt och fördela smeten på en plåt med bakplåtspapper.
Lägg ett bakplåtspapper ovanpå och kavla ut smeten jämnt och tunt så att hela plåten blir täckt.
Skåra ut ett rutnät med en degskrapa så blir det lättare att bryta fina bitar sedan.
Strö över flingsalt.
Grädda i mitten av ugnen i ca 55-60 min. När ytan är gyllenbrun och torr är det klart.
Låt svalna. Bryt i lagom stora bitar. Förvara i burk med lock.
Om du hellre vill göra små runda kex, gör så här:
En halv sats smet ger två plåtar med kex så varmluftsugn är att föredra till detta.
Blanda smeten enligt ovan (halv sats till två plåtar).
Sätt varmluftsugn på 130 grader.
Ta fram två plåtar med bakplåtspapper.
Fyll ett glas med vatten och ha nära till hands.
Fyll en spritspåse med smeten och tryck ut små klickar på plåtarna.
Doppa ett finger i vattnet och platta ut klickarna till runda tunna kex, ca 2-3 cm i diameter. Eftersom smeten inte flyter ut så kan kexen ligga tätt intill varandra.
Strö lite flingsalt på varje kex.
Grädda ca 35-40 minuter. Håll koll i ugnen, kexen är klara när de är gyllenbruna.
/Annsofie